Люфа – мочалка для посуду. Частина перша.

Як виростити люфу та зробити мочалку для кухні | Блог Маріанни Бойко

Ви колись мили посуд кабачком? Я – ні))) А ось люфою – вже три роки!

В цій статті я розкажу про свій практичний досвід вирощування люфи та використання на кухні. Про економію та натуральність. Про любов та турботу)

Уявіть собі, батьківщина люфи – це тропіки та субтропіки Азії та Африки. Але можна виростити її плоди і в нашій країні на своїй ділянці.

ЩО ТАКЕ ЛЮФА.

Це однолітня рослина сімейства гарбузових. Плід трохи схожий на кабачок, або на огірок. Кажуть, що в народі його називають “скажений огірок”)) Але я такого не чула. Мої друзі та знайомі навпаки поважно відносяться до люфи! Бо вона всередині має сітчасту основу, яку використовують як натуральну мочалку.

Мабуть, ви 1000 разів могли бачити цю мочалку в ванній кімнаті для тіла, ви її могли бачити як скраб-основу для мила. Але якщо ви її бачили на кухні, та ще й на своїй – респект та уважуха))))!!!!

ЧИМ МЕНЕ ЗАЦІКАВИЛА ЛЮФА.

Коли я почала свої революційні експерименти. Свої шалені відмови від всього на світі  всього шкідливого на кухні. Мені дуже потрібно було зрозуміти, чим замінити синтетичні мочалки для посуду.

І я знайшла!

На ринку моє око впало на мочалку для тіла. І я зрозуміла, що ця штука може стати в нагоді!

Випадково мій свекор презентував таку мочалку (люфу), бо виростив її на своєму городі!

Простий збіг обставин подарував мені рецепт найекологічнішої мочалки для посуду. Виростити в себе люфу і цілий рік користуватися на кухні.

Ви спитаєте, чим шкідлива звичайна мочалка для посуду. Відповідаю:

  • вона синтетична (розкладається в природі до 300 років),
  • вона швидко псується (запах і бактерії),
  • вона коштує грошей (небагато, але постійно),
  • вона запакована в поліетиленове упакування (що теж є шкідливим для довкілля).

Люфа навпаки:

  • натуральна,
  • економна,
  • екологічна,
  • без упакування.

Увага! Коли ви зміните класичну поролонову мочалку на люфу, спочатку вам буде незвично та, навіть, некомфортно. Не буде класичної піни в звичайному обсязі. Та й на дотик зовсім інші відчуття. Але потім звикаєш, і все стає зрозумілим та приємним)

ДЕ ВЗЯТИ ЛЮФУ

Тут все просто:

  • купити готову,
  • виростити самому.

Кожний сезон, восени, ви зможете купити готову люфу для себе або свіже насіння в моєму магазинчику. Навесні я продаю і розсаду, якщо у вас немає часу її підготувати перед висадкою. Згідно з сезоном ви зможете знайти все тут.

ОТЖЕ, ПОЇХАЛИ! Далі багато світлин з місця подій на моїй ділянці.

  1. НАСІННЯ
Насіння люфи. Різні сорти.

Насіння мені свого часу подарували друзі. Там були різні сорти. Спочатку я намагалася їх відокремлювати. Але потім все змішалося. І проросли просто найсильніші.

Сіяти в кінці лютого.

Рекомендують перед посадкою прогріти насіння на сонечку або на батареї при температурі близько 40С протягом тижня.

Коли з насіння вилазять паростки, я їх пересаджую до стаканчиків. Спеціально стакани  для розсади я не купую – це вживані від дитячого сирка та кави. Іноді я забираю в друзів одноразові стакани, якщо вони при мені купують каву в такій тарі.

Садити насіння люфи необхідно по 1 шт. в окремі місткості з насиченим мікроелементами пухким ґрунтом на глибину приблизно 2 см. Діаметр місткості повинен бути не менше 6-7 см.

Потрібно втопити насіння в землю, присипати землею, полити водою кімнатної температури (можна тією, в якій ви замочували) і накрити горщики поліетиленовою плівкою, щоб створити ефект парника. Чи не знімайте плівку, поки не з’являться міцні паростки (для цього потрібно заповнювати горщик землею в повному обсязі, а залишити 3-4 см). Не варто боятися, що паросткам не вистачить вологи – тієї, що ви полили в перший раз буде досить, і поступово вона буде накопичуватися на внутрішній стороні плівки у вигляді конденсату.

З цих рекомендацій я не використала плівку, парника в мене не було, але все одно, рослини проросли.

Взагалі я намагаюся максимально спростити всі процеси. І якщо щось проросте – воно реально буде лідером)))

2. РОЗСАДА

Розсада люфи. Перша стадія.

Горщики з люфою потрібно поставити на підвіконня на сонячну сторону. Оптимальна температура для вирощування розсади становить + 30С. Перші сходи з’являться через 6-8 днів. Коли це станеться, переставте горщики в більш прохолодне місце, щоб знизити температуру до + 20С.

Рекомендують здобрювати розсаду органічним добривом. Коли у паростків з’являться 6 листочків і маленькі «вусики», слід забезпечити опору, щоб люфа чіплялася за неї.

Розсада доросла.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. ВИСАДЖУВАННЯ В ГРУНТ

Висаджувати треба тоді, коли  нічна температура не опускатиметься нижче + 13С.

Відстань між саджанцями – 1-1,5 метри. Сторона південна відкрита сонячна безвітряна. Грунт – легкий та багатий на поживні речовини. Обов’язково враховуйте, що люфа – ліана з великим листям. Висота досягає до 5-6 метрів. Я садила вздовж сітки, що є моїм парканом. Якщо у вас такої можливості немає, то зробіть спеціальну опорну конструкцію.

Для експерименту я висадила люфу з трьох боків своєї ділянки. Результат – гарні рослини виросли тільки на південному боці.

 

Люфа на сітці-рабиці.

На вечір великі чоловічі квіти закриваються.

Люфа вечірня.

Люфа виглядає дуже красиво!!))

Дехто її вирощує задля естетики в першу чергу.

Чоловічі квіти.
Молоді люфінки)

Люфа любить полив. Слідкуйте, щоб грунт не пересихав.

Також слідкуйте, щоб на гілці було не більше 3-х плодів. Інші я відірвала та різала на салат.

Молоді плоди люфи.
Салат з помідорами, огірками, цибулею та люфою.
Дорослі плоди, що стигнуть.

В наступній публікації я розповім, як саме зробити мочалку з дозрілих плодів та як нею користуватися. Щоб не загубити цю публікацію – підпишіться на розсилку цього сайту.

mariannaboyko.com

 

Коментарі до “Люфа – мочалка для посуду. Частина перша.

  1. Большое спасибо, что делитесь своим опытом, Марианна, это вдохновляет!
    У меня почему-то не взошли семена, буду пытаться еще;)

  2. Доброго дня) а в мене зішли, але видно що я посадила їх запізно, тож маю зовсім маленькі рослини, у велику ліану вона в мене не виросла…може звісно то ще через спеку…

  3. Доброго дня) а в мене розсада виросла, але видно я посадила запізно висіяла та посадила у грунт, вона в мене зовсім маленька…і ще навіть натяку на цвітіння не має, хоч може тут і спека додала

    1. Доброго! Є багато факторів, від яких залежить зріст та цвітіння. Можливо, спека.

  4. Я все чекаю другу частину, бо моя виросла, але коли її зривати і що робити далі – не знаю.

  5. Купила семена люфы цилиндрической. Хочу вырастить ее в этом сезоне. Ваша статья мне попалась как раз вовремя. Спасибо!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *